ABB satsar på E-mobility med nya laddstationer och laddboxar

ABB satsar på E-mobility med nya laddstationer och laddboxar
ABB  är ett ledande svenskt industriföretag som tydliggjort sina ambitioner att satsa på laddstationer för elbilar och tunga fordon. Företaget har kommunicerat sin vision att delta i utbyggnaden av infrastrukturen för laddning av elfordon i Sverige. 

År 2030 ska Sverige nå sina klimatmål och då är det viktigt att hitta nya drivmedel som ska kunna ersätta fossilt bränsle. ABB hänvisar till en prognos gjord av Power Circle som beräknar att det kommer finnas ca 2,5 miljoner laddbara fordon i Sverige 2030. 

ABB skriver i sin företagspresentation att företaget är ledande inom laddinfrastruktur med laddprodukter för alla laddstandarder. I deras produktportfölj finns laddstationer (laddboxar) för olika typer som normalladdare och snabbladdare. Det är tydligt att ABB väljer att öka sin satsning på e-mobility och laddinfrastruktur. Snabbladdare som ABB tillverkar och erbjuder till privata och publika miljöer är det som kallas för DC laddare, och de kan ladda elbilens batteri direkt med hög laddstyrka.  

ABB DC snabbladdareBild: ABB

Circle K, den norska energistationskedjan har ingått avtal med ABB med beställning av DC snabbladdare Terra High Power (175 kW) och Terra 54 CJG 50 kW elbilsladdare. I Norge har ABB installerat 1000 laddningsstationer och globalt finns ca 10 000 DC laddare installerade i ca 73 länder. 

”ABB arbetar målmedvetet med att driva på utvecklingen av infrastrukturen för elfordon. Tillgång till snabb, pålitlig och effektiv elbilsladdning är avgörande om elbilar ska kunna bli ett verkligt alternativ även utanför de större städerna.", enligt Frank Muehlon på ABB. 

Idag ser vi en tydlig trend i Sverige och globalt att hybridbilar och elbilar kommer ersätta bensinbilen och dieselbilen. Vi har ett teknikskifte som möjliggör elbilar med bra räckvidd även ifall de fortfarande är lite dyra, men börjar bli mer prisvänliga. Framförallt, är det viktigt att laddinfrastrukturen utvecklas i Sverige, eftersom desto bättre laddinfrastruktur vi har av snabbladdare blir det kritiskt med batteriets räckvidd. 

ABB som är ett industriföretag inom bla energisektorn satsar aggressivt på e-mobility och laddinfrastruktur. Det som är intressant är att Circle K tillsammans med ABB satsar på DC-snabbladdare. Så inom snar framtid kommer vi sannolikt se hur bensinstationer förvandlas till energistationer för elbilar och kanske på sikt även vätgasbilar. 

Källa till informationen är ABB's hemsida. 

Contact Boka rådgivning

Vad letar du efter?

Kundkorg