Vilken laddbox ska jag välja till min Tesla? Klarar den vinter och minusgrader?

Vilken laddbox ska jag välja till min Tesla? Klarar den vinter och minusgrader?

Det finns idag en uppsjö av laddboxar från olika producenter och olika länder. Det räcker att idag söka efter laddboxar på google eller på Amazon så erhåller du massor av resultat och förslag på billiga laddboxar. Problemet är att många inte tänker på att är elström och laddning av elbatterier är en riskfylld process ifall rätt utrustning inte används korrekt eller ifall installation inte är tillräckligt anpassad.

Den ström som kommer till huset från elnätet är växelström (AC), det är strömmen som kommer till huset genom kraftledningar och den strömmen vi får ut i ett vägguttag. När elbilens eller hybridbilens batteri laddas omvandlas växelström (AC) till likström genom en likriktare (OBC) även benämnt som on-board charger. Varje elbil och hybridbil har en viss maxkapacitet på hur mycket laddstyrka den kan ta emot. 


"Klarar laddboxen minusgrader under svensk vinter"


I ett vanligt bostadshus brukar de flesta uttagen klara max 16 ampere, men risken är att de inte klarar det utan att bli överhettade och varma vilket är en brandrisk. Vi rekommenderar inte att ladda bilen under en längre tid med en elbilsladdare i ett vägguttag eller det som kallas för schukouttag. Våra vägguttag är helt enkelt inte anpassade och dimensionerade för att ladda bilen med maximal ström. Elsäkerhetsverket rekommenderar elbilsägare "en dedikerad laddstation eller laddbox till din elbil" för högre säkerhet.  

Så till grundfrågan "Vilken laddbox ska jag välja till min Tesla" och "Klarar laddboxen minusgrader under vintern?" Det gäller först och främst att ha respekt för  elbilsladdning och el-batterier. Det kräver aktsamhet och säkerhetsrutiner. Först behöver man utgå från själva bostaden vilka säkringar och vilka förutsättningar huset har. Ifall du är osäker är det bra att boka in ett möte med en elektriker för en projektering eller konsultation. Sedan när det kommer till  laddboxen är det viktigt att välja en laddbox från ett företag som bevisligen är specialiserat på laddboxar och elbilsladdning. Att köpa den billigaste laddboxen från Kina på Amazon kanske inte är det mest kloka. Laddboxen behöver vara godkänd för EU samt anpassad för dess syfte och även klimat. Vi har valt ut laddboxar som är anpassade för dig som har en Tesla. Samtliga av de utvalda har 3-fasladdning, möjlighet till lastbalansering och klarar minusgrader ner till -20°C  till -25°C grader under vintern.  Bästa laddboxen till Tesla

1.  Zaptec Professional från Zaptec med inbyggd lastbalansering och 3- fasbalansering är enligt vår bedömning marknadens mest robusta laddbox. Den har högst teknisk höjd och en superb mjukvara. Den klarar temperatur ner till -25°C och har inbyggt 4G, vilket gör att den inte är beroende av installation av internetanslutning. Zaptec är ett norskt företag som utvecklar och tillverkar Zaptec Pro i Norge. De flesta som köper en Zaptec Professional är företagare och bostadsrättsföreningar men även väldigt många Teslaägare väljer att installera en Zaptec Professional i sina privata hem.


Vilken laddare är bäst för att ladda Tesla? Vi rekommenderar Charge Amps Halo


1. Laddbox Halo, 3-fas, 16A, 11kW från Charge Amps. (Behöver kompletteras med lastbalansering). Är en fantastisk laddbox utvecklad och tillverkad i Sverige. Den grundar sig i svensk ingenjörshistoria med stilren design. Halo laddboxen är utvecklad för nordiskt klimat med utvalda komponenter och klarar en temperatur ner till -25°C. Halo laddboxen från Charge Amps är väldigt populär bland Teslaägare i Sverige. 

 

  

Contact Boka rådgivning

Vad letar du efter?

Kundkorg